Marcowa pomoc dla Ukrainy

Połowa marca za nami, ale mógłbym powiedzieć, że za nami tyle działań na rzecz Ukrainy, że starczyłoby ich i na pół roku – mówi Józef Sikorski, koordynator pomocy humanitarnej.

Wyprawki dla małych uchodźców wojennych.

Plecaki z powyższego zdjęcia, wypełnione są nowymi kredkami, zeszytami i innymi przyborami szkolnymi. Może myślisz, że to tylko zwykłe wyprawki szkolne, ale jesteś w błędzie.

Dla dzieci to również pewność siebie, wyższe poczucie własnej wartości i wiara w to, że będzie dobrze.

Plecaki przekazaliśmy kilkudziesięciu najbardziej potrzebującym małym uchodźcom z Ukrainy, którzy uczą się w Szkole Podstawowej Nr 88 w Krakowie oraz w szkołach podstawowych w Wadowicach.

Sieć dobroczyńców się rozszerza

Dzięki współpracy z niesamowitymi krakowskimi organizacjami, pozyskaliśmy ogromne ilości darów, które przekażemy na Ukrainę:

Nasz bus dał radę! Nasi „strongmeni” też! 😉

To nie koniec! Urząd Miasta Krakowa, jeszcze w marcu przekaże nam 16 palet z artykułami higienicznymi, pieluchami dla dorosłych oraz pościelą.

Bardzo dziękujemy za współpracę wszystkim organizacjom i instytucjom, które w nas wierzą!

Kolejne transporty z pomocą humanitarną

Józef Sikorki mówi – Nasze krakowskie biuro, dzięki ogromnemu wsparciu naszych partnerów i darczyńców, po raz kolejny zmieniło się w magazyn darów na Ukrainę. Część rzeczy została już zapakowana i przekazana ks. Mikołajowi Biskupowi, który zawiózł do Lwowa wózki, buty i ubrania dla dzieci, pieluchy, pakiety higieniczne, a także butle gazowe z palnikami i generator prądotwórczy.

Był to siedemnasty transport z pomocą humanitarną. Miejscowości, do których zawozimy dary, to głównie Lwów i Użhorod. Ale są to tylko „miejsca przeładunkowe”. Dzieło Kolpinga na Ukrainie dba o to, by pomoc trafiała w różne miejsca Ukrainy, również te, w których wybuchy bomb i ostrzeliwania to codzienność. Tam nadal żyją ludzie, którzy marzą o tym, by to piekło się skończyło i z wdzięcznością przyjmują każdy dar serca.

Kolejne transporty planujemy:

• 18 TRANSPORT – 17-18-19 MARCA – Susiec.
  • 19 TRANSPORT – połowa maja – Użhorod
  • 20 TRANSPORT – czerwiec – Użhorod
  • 21 TRANSPORT – sierpień – Użhorod

Zbiórka środków czystości i kosmetyków

Nadal trwa też zbiórka ŚRODKÓW CZYSTOŚCI I KOSMETYKÓW DLA UCHODŹCÓW, którzy znaleźli schronienie w Użhorodzie na Ukrainie.

Artykuły trafią do osób, które opuściły swe rodzinne strony, znajdujące się na terenach ostrzeliwanych i trafiły pod opiekę Dzieła Kolpinga w zachodniej Ukrainie – w miejscowości Użhorod. Wkrótce powstanie tam ośrodek, który stanie się domem dla uchodźców wojennych.

W RAMACH AKCJI ZBIERAMY:
—> chemię gospodarczą (w tym proszki i płyny do prania),
—> mydło, płyny i żele do mycia, dezodoranty oraz artykuły higieniczne np.: pieluchy, podpaski, podkłady, wkładki,
—-> ważnym elementem zbiórki są szczoteczki i pasty do zębów oraz innego rodzaju środki higieniczne dla dzieci.

ZBIÓRKA TRWA DO 30 czerwca 2023 roku.

W Krakowie artykuły można dostarczać do biura Kolpinga w Krakowie ul. Żułowska 51.

W sprawie odbioru większej ilości zebranych artykułów w innych miejscach w Polsce, skontaktuj się z koordynatorem akcji -Józefem Sikorskim.
Nr telefonu 12 418 77 77, e-mail: JSikorski@kolping.pl