To już 10 transport z pomocą humanitarną!

Dziesiąty transport z pomocą humanitarną na Ukrainę odbył się w dniach 1-2 października do miejscowości Susiec na granicy polsko-ukraińskiej. 1,5 tony pomocy trafiło do parafii św. Jana Nepomucena w Suścu, gdzie transport odebrał ks. Andrzej Niedużak, a na Ukrainę artykuły zawiózł ks. Oleg Salamon prezes tamtejszego Dzieła Kolpinga. Dzięki tej kolpingowskiej „siatce ludzi dobrej woli” do najbardziej potrzebujących osób z Lwowa i okolic trafiły m.in. ubrania, żywność, łóżka, śpiwory, środki medyczne, wózki inwalidzkie, kule, środki czystości i środki higieniczne.

Transport był połączony ze spotkaniem wolontariuszy z Krakowa i Suśca, którzy od początku wojny pomagają w organizacji wsparcia dla Ukrainy. Warto dodać, że Parafia w Suścu przekazała do tej pory pomoc Ukrainie o wartości ponad 2,5 miliona złotych i bardzo aktywnie włącza się w kolpingowskie działania na rzecz naszych przyjaciół zza wschodniej granicy.

Osoby działające przy parafii zorganizowały w tych dniach spotkanie, podczas którego zapadła decyzja o formalnym założeniu w Suścu Rodziny Kolpinga, czyli lokalnej organizacji zrzeszonej w Dziele Kolpinga w Polsce. Na spotkaniu obecny był Przewodniczący Dzieła Kolpinga w Polsce – Robert Prusak

Przewodniczący Dzieła Kolpinga w Polsce wraz z wolontariuszami z Krakowa.