Organizacja pobytu w Niemczech dla uchodźców.

Z bezpłatnego przejazdu do Niemiec, do Rodzin Kolpinga w Bawarii, skorzystało w sobotę 12 marca 60 uchodźców z Ukrainy. Transport oraz opiekę na terenie Niemiec zapewniło Kolpingowskie Centrum Edukacyjne z miasta Neustadt nad rzeką Aisch, niedaleko Norymbergii w Bawarii.

Znaczna cześć z nich będzie gościć u tamtejszych rodzin, inni postanowili udać się w drogę do swoich krewnych na Zachodzie.

Wszyscy przed podróżą przeszli szybkie testy na covid, na szczęście każdy dał wynik negatywy. Trzeba było również wypełnić niezbędne dokumentny. Organizatorzy wyjazdu zapewnili obecność lekarza i tłumacza.

Dla wielu uchodźców taki wyjazd to wielkie przeżycie. Traumą było już zostawienie swoich domów. Teraz jednak udają się w drogę do miejsc, gdzie mogą przeczekać najtrudniejszy czas.

Wśród uchodźców, którzy skorzystali z tej formy pomocy były matki z dziećmi, dziadkowie, często w podróż udawali się krewni wraz z rodzinami, np. siostry, kuzyni. Zależało im, by mogli być razem.

Pracownicy i wolontariusze Dzieła Kolpinga w Polsce wspomagali uchodźców, m.in. poprzez akcję informacyjną, pomoc w tłumaczeniu, a także przez zwykłą obecność – rozmowę, rysowanie z dziećmi i młodzieżą, podczas oczekiwania na załatwienie przez dorosłych spraw formalnych. Ta zwykła obecność miała wesprzeć w rozładowaniu stresu, jaki wiąże się z nową sytuacją, zmęczeniem i traumą.

W oczach matek było widać łzy, ukrywane przed dziećmi. Ukraińcy wyrażali wdzięczność za bezinteresowne wsparcie, zarówno Polakom , jak i gościom z Niemiec. Ci ostatni również nie kryli wzruszenia i współczucia dla osób, które obecnie zmagają się z bolesnymi doświadczeniami wojny, ucieczki z kraju i rozłąki z bliskimi…

Dziękujemy hotelowi „Swing” w Krakowie za udostępnienie przestrzeni, gdzie „nasi” uchodźcy mogli oczekiwać na wyjazd.